Menu

 
Vereniging Bescherming Bloemendaalseweg Gouda & Ridder van Catsweg
De Goudse Hofstedendagen

hofstededagen 1000x200 f

Jaarlijks wordt in het voorjaar een evenement georganiseerd langs de Bloemendaalseweg in Gouda, dat afhankelijk van het weer 20.000 bezoekers trekt. Het evenement duurt twee dagen van 11.00-17.00 uur, op zaterdag en zondag, meestal in de maand mei. Het heeft een historie van meer dan 35 jaar.

De activiteiten spelen zich af in en rond de oude hofsteden, gelegen langs de lange smalle Bloemendaalseweg.
Tijdens de Goudse Hofstedendagen houden alle deelnemende hofsteden open huis en organiseren zij activiteiten voor volwassenen en kinderen. Demonstraties, exposities, theater, dans, kinderspelen, wedstrijden dressuur, muziek, informatie, oude ambachten, informatie, hapjes en drankjes.
De Stichting Goudse Hofstedendagen coördineert het geheel aan activiteiten, vóór, tijdens en na het weekend.

Verleden

fphdr image5 20150309

Begin jaren zeventig gingen er stemmen op om alle boerderijen langs dit historische veenlint te slopen om een snelle ontsluitingsweg vanaf de snelweg naar de stad te realiseren. Felle protesten in en buiten de gemeenteraad hebben er toe geleid dat vele boerderijen behouden bleven. Hoe verder van het stadscentrum, hoe meer hofsteden behouden konden worden. 

In het jaar 1977 hadden acht boerderijen een bestemming gekregen: ponyclub, kinderboerderij, buurthuis, creatief centrum, zorgboerderij, twee kunstenaarsateliers met woonhuis en het kantoor van de Stichting Goudse Hofsteden met ruimte voor clubs. De Bloemendaalseweg werd een veelgebruikte fietsroute naar station, centrum, scholen, etc.

Van hofstedenbeheer naar hofstedendagen

Op zaterdag 23 en zondag 24 april 1977 werden ter viering van het eerste lustrum van Gouda's grootste welzijnsproject voor het eerst twee "open dagen" van de Goudse Hofsteden gehouden. Sindsdien zijn meer boerderijen in gebruik genomen en zijn deze Goudse Hofstedendagen een niet meer weg te denken evenement buiten het stadscentrum van Gouda.

In 1997 stopte de Stichting Goudse Hofsteden met de organisatie. Verhuur en onderhoud van de boerderijen werden voortaan uitgevoerd door de gemeente Gouda. Toch begonnen de gebruikers van de boerderijen in het voorjaar van 1998 spontaan met de voorbereidingen van de 21ste versie van de Goudse Hofstedendagen. Een klein Comité zorgde voor coördinatie en publiciteit. In 1999 werd de Stichting Goudse Hofstedendagen opgericht, speciaal voor het jaarlijks organiseren van dit unieke evenement.

Meer informatie op de website van de Goudse Hofstedendagen.